DIGITAL TILGÆNGELIGHED
Skriv tilgængeligt til web
Når du skriver indhold til hjemmesider, er det vigtigt du har in mente, at dit indhold skal være tilgængeligt og brugervenligt for folk med handicap og diagnoser. Fra sommer 2025 vil det være et lovkrav.
Det er ikke muligt at gøre dit online univers fuldt tilgængeligt for alle. Nogle brugergrupper (f.eks. det ældre segment og folk som er ramt af meget svært funktionelt eller kognitivt handicap) vil have svært ved at klare sig digitalt uden hjælp, eller have brug for analoge alternativer. Men for at gøre det så let som muligt at færdes på din hjemmeside for alle, er der bestemte huskeregler, du skal have in mente med dit web content.
Det er bl.a. lette overskuelige afsnit på din hjemmeside, lavt lixtal i dit online sprogbrug, linksbeskrivelser skrevet på en meget konkret måde og meget mere.
Nedenunder finder du 11 huskeregler, du kan have in mente, når du producerer web content til din hjemmeside, sådan at du på bedst mulig vis favner folk med handicaps og diagnoser.
Bliv klogere på tilgængeligt web content
Retningslinjer og regler for tilgængeligt web content ændrer sig løbende, hver gang vi bliver klogere.
Hos Danske Handicaporganisationer (Danmarks paraplyorganisation for alle medlemsorganisationer for folk med handicap og diagnoser) får du den nyeste viden.
Besøg Danske Handicaporganisationers hjemmeside og læs mere om deres guides til både analog og digital kommunikation.
11 huskeregler: Tilgængeligt web content
1. Tekst: Skriv forståeligt og i letlæseligt sprogbrug. Anvend gerne personlige pronomener såsom: Du, I, vi, os, dig mm. Har du en lang PDF eller en lang artikel, kan/skal den understøttes med en letlæselig version.
2. Tekst: Det vigtigste først. Sæt gerne en kort teaser/rubrik øverst i dine afsnit, hvor du opsummerer det vigtigste i din tekst - og hvad brugeren får ud af din tekst. Længden er som regelt 1-3 linjer og svinger alt efter CMS i antal tegn.
3. Tekst: Hold dine afsnit korte. Omkring 5-8 linjer maks. pr. afsnit til mobil-læsning og som overkommelige bidder. Husk altid at tjekke din mobilversion og rette til.
4. Linkbuilding: Indsæt 1-3 links i din tekst for at lede brugerne rundt på din egen hjemmeside og skabe intern linkbuilding eller lede folk hen på andre hjemmesider og skabe ekstern linkbuilding.
Google vil opfange det og sætte din hjemmeside højere i organisk SEO, derudover er det på den her måde muligt for dig at lave dine egne små brugerrejser og 'nudge' brugerne rundt på din egen hjemmeside eller til andre relevante hjemmesider.
5. Links: Dine links skal formuleres brugervenligt til bl.a. blinde og skal skrives på denne måde: "Læs mere om tilgængelig kommunikation på www.handicap.dk".
Det er vigtigt, du gør det meget tydeligt hvad brugerne får ud af at klikke på linket, derudover hvor linket fører hen. Fører det f.eks. til en anden hjemmeside, skal det stå i dit link. Fører det til en PDF, skal det stå i det link osv.
Det her er vigtigt for bl.a. blindes oplæsningsprogrammer og folk med nedsat syn. På den måde er det tydeligt, hvor brugerne havner henne. Et link til en PDF kan du f.eks. skrive på denne måde: "Læs mere om tilgængelighedsloven på www.retsinformation.dk (åbner pdf)".
Skriver du interne links til din egen hjemmeside, skriver du ikke din egen hjemmeside i linket - her er det indforstået, du fører brugeren rundt på din egen hjemmeside.
6. CMS og informationshierarki: Husk at påføre de rette tags i dit CMS (Content management system). Hvis du anvender f.eks. Umbraco eller Wordpress er de indlejret i din texteditor til din tekst.
En overskrift på din side skal f.eks. have en H1'er, en underoverskrift en h2'er og din tekst skal være en paragraf. Termerne er som regel engelske i dit CMS, derfor er de skrevet på engelsk her. Det hjælper igen bl.a. blinde til at finde godt rundt på din hjemmeside.
Derudover har de fleste CMS'er nogle forudindstillinger til hvordan en H1'er ser ud. Den er ofte den største og mest mørke skrift, så din side får et tydeligt visuelt hierarki i, hvad der er vigtigst. Visuelt design til dine elementer i dit CMS er ofte designet af udviklere i Umbraco.
Wordpress har en del mere fleksibilitet. Her er det vigtigt du selv tager aktivt stilling til visuelt design af skrifttyper, størrelser og farver i både h1'ere og h2'ere og paragrafs.
7. Billeder og video: Husk at indsætte alternative beskrivelser på dine billeder: Til svagtsynet og blinde. Her kan du med fordel indtænke SEO og nøgleord. Husk at indsætte undertekster på dine videoer til døve.
8. Call-to-actions: Indsæt gerne 1-3 Call-to-actions: Det du gerne vil have din bruger skal handle på. Skal de trykke på en knap? Skal de åbne et dokument? Skal de ringe dig op? Skal de købe et produkt?
Gør disse Call-to-actions så tydelige som mulige, hvis det er muligt i den brugergrænseflade, du arbejder i. Dem kan du f.eks. lave til en knap, så de adskiller sig fra dine interne og eksterne links i brødteksten.
9. Simplicity: Sørg for din hjemmeside er så enkel som mulig uden for meget 'støj' fra en masse billeder, bannere, popups, videoer og farver. Hold dig til 2-3 farver - og hold dig til dine vigtigste budskaber. Sørg for kun at indsætte det mest nødvendige ift. videoer, billeder og popups.
10. Farveblinde: Sørg for at være opmærksom på rød og grønne farver - og at dine kontraster er høje imellem farver. Det gør det lettere for folk med nedsat syn eller farveblindhed at læse og se din side.
11. SEO: Husk at indsætte metabeskrivelser og korte beskrivelser på dine sider. Har du Umbraco eller Wordpress, findes der som regelt en SEO-sektion tilknyttet.
I din overskrift, din teaser, din brødtekst og i dine beskrivelser kan du med fordel indsætte dine nøgleord fra en nøgleordsanalyse.
Kilde: Michelle Brandes, 8 års erfaring fra organisationer for folk med handicap og diagnoser som bl.a. Kommunikationskonsulent og Webredaktør.
Vidste du at:
I den seneste VIVE-undersøgelse for 2022 svarer 25 pct. af de adspurgte, at de har et handicap eller et længerevarende helbredsproblem, svarende til ca. 860.000 danskere mellem 16-64 år.
Ca. 10 procent angiver, at de har et ’større handicap’, mens 15 procent vurderer deres handicap som et ’mindre handicap’ (M. Larsen et al., 2023).
Lær mere om handicap hos Videnscenter om handicap på www.videnomhandicap.dk